Slow Tech

Onze grootste uitdaging is niet dat we in de (nabije) toekomst overgenomen worden door machines, 
maar dat we er langzaam maar zeker (onbewust) zelf één worden. Slow Tech roept op tot écht leven, een analoog bewust leven waarin technologie dienend is.

#whatthehack

Wat ik mezelf, na het schrijven van mijn boek 'Bits, Bytes & Bewustzijn' pas wérkelijk ben gaan beseffen is dat onze grootste uitdaging in deze tijd niet zozeer is dat we overgenomen worden door robots maar dat we er langzaam maar zeker (onbewust) zelf één worden. Dat we meer en meer vervreemd raken van wie we werkelijk zijn, van wat zich binnenin ons afspeelt en wat voor ons werkelijk van waarde is. Verwijderd van onze gevoelens, emoties en ons lichaam. Met verstrekkende gevolgen. 

Ondanks al mijn kennis rondom het snijvlak van bewustzijn, computertechnologie en menselijk potentieel breek ik constant mijn nek hierover. In het vinden van een gezonde balans in online en offline zijn, in het verantwoord omgaan met computertechnologie. Ik voel me namelijk volledig in m'n element achter beeldschermen. Deze verschaffen me 24/7 toegang tot oneindige virtuele bibliotheken, brengen me in contact met de meest fascinerende mensen waar dan ook ter wereld en laten me prachtige virtuele creaties tevoorschijn toveren. Ik krijg er geen genoeg van. Maar inmiddels realiseer ik me dat ik de impact van al deze beeldschermen en internetverbindingen zwaar onderschat heb. Verandering begint met bewustwording, maar dat alleen is niet genoeg. Het vergt bewust hiernaar te handelen en hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Iedere dag en ieder moment opnieuw. Hoe moeilijk dit ook is, want het internet wordt niet voor niets digitale heroïne genoemd.

#futureproof

Willen we werkelijk Future Proof zijn dan zijn er dus nog de nodige stappen te zetten. Want de Technologische Tsunami dendert voort en we haven't seen nothing yet... (meer hierover in mijn boek). En in tegenstelling tot Elon Musk zie ik niet de oplossing in het implanteren/injecteren van technologie in ons brein in een poging Kunstmatige Intelligentie bij te benen (zie dit artikel op Nu.nl) maar juist in een herziening van de positie van technologie en een (R)evolutie in ons bewustzijn. 

#slowtech

Slow Tech pleit voor een bewust leven waarbij menselijke waardes als geluk en zingeving voorop staan. Waardes die niet in algoritmes zijn te vangen. Een leven met liefde, zorg en aandacht. In al haar aspecten. Zodat dit de kunstmatig opgevoerde snelheid van het leven weer vertraagt, terugbrengt naar haar natuurlijke ritme. Waar we weer tijd voor elkaar nemen. We dienen pas op de plaats te maken, te vertragen, te verstillen. Zodat oppervlakkigheid weer plaats kan maken voor diepgang, de drang naar succes voor zingeving. Ik plaats kan maken voor wij.


'Slow Tech roept op tot echt leven. Vanuit authenticiteit. in verbinding met alles wat leeft. Een leven waarin technologie dienend is.'


Dienstbaar aan onze groei en ontwikkeling, van zowel ons welzijn als ons bewustzijn. Aan een werkelijke liefdevolle verbinding met onszelf en de ander. 

Analoog en écht is het nieuwe luxe.     

#guidelines

Als leidraad voor mezelf heb ik een aantal Slow Tech leefregels opgesteld. Om regelmatig stil te kunnen staan bij waar ik mijn tijd en aandacht aan wil besteden:

Zelfkennis

 
 
 

Zelfzorg
 
 
 

Technologie

 
 
 
Je kunt de leefregels via onderstaande link als PDF downloaden:

Slowtech Leefregels Slowtech Leefregels (182 KB)


 
 
Top